از نظر طب قدیم ایران میوه انار سرد، تر و قابض است. آب انار سرد و تر است. پوست انار نیز سرد و خشک و بسیار قابض است.
آب انار خون ساز است و خون را تصفیه میکند و برای سالمندان بهترین دارو برای تقویت کلیه است. رنگ صورت را شاداب میکند و شادی بخش و مفرح است. صدا را باز کرده و گرفتگی صدا را برطرف میکند. برای افزایش وزن مصرف انار مفید است و آب انار مقوی قلب و معده است.
انار میوه ای جادویی با هزاران خواص و فواید ، از زمان های قدیم این میوه مانند دارو مصرف میشود. از خواص و فواید انار و آب انار میشه به اثرات درمانی و دارویی آن در بیماریهای قلبی، فشارخون بالا و بعضی از انواع سرطان همچون سرطان پروستات اشاره کرد. محققان میگویند مصرف روزانه یک لیوان آب انار در مدت زمان ۲ هفته میزان تستوترون موجود در بزاق را ۲۴ درصد افزایش داده و تاثیراتی هم برروی فشارخون، حال و حوصله، اضطراب و احساسات افراد میگذارد.
انار چیست ؟
انار یکی از میوههای قدیمی بشمار میرود ،درخت این میوه کوچک و گاها تا ۶ متر ارتفاع آن بالا میرود. هومر شاعر معروف یونان در کتاب خود (اودیسه) از آن نام برده است این در خت در مناطق نیمه گرمسیری میروید. معروف است که حضرت سلیمان باغ بزری پر از درختهای این میوه داشته که به ان عشق میورزیده است. درخت انار بومی ایران و مناطق مجاور آن است . کلمه انگلیسی Pomegranate از زبان یونانی مشتق شده که به معنی سیب با هستههای زیاد میباشد. شاخههای درخت این میوه کمی تیغدار و برگهای آن متقابل ، شفاف و ساده است. گلهای انار درشت به رنگ قرمز اناری ولی بیبو میباشد. میوه آن کروی با اندازههای مختلف دارای پوستی قرمز رنگ و یا زرد رنگ میباشد. روی هم رفته در حدود بیست نوع مختلف انار در دنیا موجود است. گله ای این درخت درشت برنگ قرمز اناری ولی بی بو می باشد . میوه آن کروی با اندازه های مختلف دارای پوستی قرمز رنگ و یا زرد رنگ می باشد .تولید کنندگان بزرگ انار در جهان ایران،قزاقستان،اسپانیا و آمریکا می باشند. ایران با داشتن ۶۰ هزار هکتار سطح زیر کشت و ۷۰۰ هزار تن تولید سالیانه به عنوان بزرگترین تولید کننده این محصول در جهان بوده و مقام اول جهان را داراست محصولاین میوه: محصول انار به صورت آب انار،رب و کنسانتره قابل حصول است. این میوه و آب انار دارای ویتامین های چون c، B2 و B1 و موادمعدنی مثل سدیم، فسفر، آهن، منیزیم و پتاسیم و ترکیبات قندی ساکارز، گلوکز، فروکتوز و همچنین اسیدهای مالیک و سیتریک است. از پوست این میوه در صنعت داروسازی برای تولید دارو بهره گرفته شده و از خود میوه درصنعت برای تولید آب میوه و کنسانتره استفاده می شود.
مواد و ارزش غذایی این میوه
- انرژی: ۳۸ کالری
- آب: ۸۲ گرم
- پروتئین این میوه: ۰/۴ گرم
- چربی موجود در این میوه: /۳ گرم
- مواد دارای نشاسته: ۱۰ گرم
- کلسیم: ۴ گرم
- سدیم: ۳ میلی گرم
- پتاسیم: ۲۶۰ میلی گرم
- آهن: ۰/۵ میلی گرم
- ویتامین B این میوه: ۱ ۰/۲ میلی گرم
- ویتامین B2 این میوه: ۰/۰۳ میلی گرم
- ویتامین B3 موجود در این میوه: ۰/۰۲ میلی گرم
- ویتامین C موجود: ۴ میلی گرم
مزایا و خواص انار از نظر درمانی
این میوه سرشار از آنتی اکسیدان است (تقریبا به اندازه چای سبز) ، این میوه دارای مقادیر زیادی ویتامین C و پتاسیم میباشد و هرچند تحقیقات علمی کامل تر و بیشتری لازم است. فواید خواص و مزایای انار به شرح زیر میباشند.
- کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
- کاهش کلسترول خون
- کمک به حفظ وزن مناسب و کاهش وزن
- مفید برای زنان در دوران قاعدگی
- کمک بدرمان عفونتها
- کاهش خطر سرطان، بخصوص سرطان پروستات و پسطان
- کمک بدرمان اسهال
- کمک به درمان هموروئید
- جلوگیری از آسیب دیدن سلولها
- کمک به سلامت لثهها
- مصرف روزانه آب انار به کاهش فشارخون میتواند کمک کند.
- مصرف روزانه ۲۲۷ میلی لیتر آب انار بطرز چشمگیری پیشرفت سرطان پروستات را کاهش میدهد.
- مصرف این میوه و یا آب آن میتواند، جریان خون به قلب را در افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب ایسکمیک که در آن خون بخوبی به ماهیچههای قلبی نمیرسد، بهبود بخشد.
- آنتی اکسیدان های درون این میوه یا آب آن ممکن است بتواند از ایجاد لخته در خون جلوگیری کند.
- این میوه یکی از معدود میوههایی است که آب میوه آن به اندازه خود آن خاصیت دارد.
آب انار راهکاری خوشمزه برای کاهش استرس
متخصصان انگلیسی در یک بررسی جدید دریافتهاند که نوشیدن روزانه آب انار میتواند با پایین آوردن فشار خون و کاهش میزان هورمون استرس، تنشها و استرسهای کارمندان را در محل کار کمتر کند.
متخصصان دانشگاه کوئین مارگات در ادینبورگ با انجام آزمایشاتی، تأثیر فیزیولوژیکی مصرف روزانه نیم لیتر آب انار را طی یک دوره دو هفتهای مورد ارزیابی قرار دادند.
آنها دریافتند تمام 60 نفری که داوطلبانه در این آزمایش شرکت کرده بودند و در محیطهای کاری مختلف مشغول به کار بودند، پس از نوشیدن این آب میوه اشتیاق بیشتری پیدا کردند و کمتر دچار استرس و آشفتگی میشدند.
به گزارش روزنامه تلگراف، مطالعات بسیاری تاکنون نشان داده است که آب انار مزایای بسیاری برای سلامتی دارد و انجام مطالعات بیشتر برای شناسایی خواص مفید این میوه ضروری است.
آب انار چربیهای اضافی را آب میکند
به نقل از مد نیوز ریپورت، این بار متخصصان تغذیه تاکید کردهاند که آب انار همچنین میتواند چربیهای اطراف معده و شکم را در زنان و مردان چاق کاهش دهد.
این متخصصان در یک آزمایش یک ماهه ثابت کردند، میزان تشکیل سلولهای چربی در اطراف شکم در افرادی که آب انار مصرف میکنند، کاهش مییابد.
کسانی که آب انار مینوشند، فشار خونشان نیز پایین میآید و بنابراین خطر بروز حملات قلبی و سکته مغزی و بیماری کلیوی در این اشخاص نیز به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
پزشکان معتقدند که آب انار میتواند مقدار اسید چرب موجود در خون موسوم به اسید چرب «NEFA» را کاهش دهد.
آزمایشات قبلی که روی انسان و حیوانات انجام گرفته، نشان داده است که مقدار زیادی از این اسید چرب، ذخیره چربی را در اطراف شکم افزایش میدهد و در نتیجه سبب تشدید احتمال ابتلا به بیماری قلبی و دیابت نوع دوم میشود.
آب انار علیه سرطان
خواص آنتی اکسیدانی انار تأثیر زیادی بر کاهش احتمال ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی دارد. آب انار به خاطر داشتن مقادیر فراوانی فلاوونوئید (نوعی آنتی اکسیدان) تأثیر فوقالعادهای بر خنثی سازی سرطان ناشی از رادیکالهای آزاد دارد.
طی نتایج حاصله از تحقیقات روی موشها، این میوه میتواند در پیشگیری از سرطان پوست و سینه موثر باشد و نیز طی یافتههای جدید محققان آمریکائی، مصرف آب انار، روند رشد سلولهای سرطان پروستات را کاهش میدهد.
در یک مطالعه زمانی که مصرف آب انار را ارزیابی کردند، مشخص شد: این ماده به دلیل وجود آنتی اکسیدان به مقدار زیاد میتواند به عنوان راهی برای مبارزه و جلوگیری از سرطان سینه باشد.
این گروه دریافتند: میوههای قرمز دارای آب و دانه به طور طبیعی یک نوع ماده شیمیایی به نام «اسید الاژیک» تولید میکنند که به نظر میرسد برای جلوگیری از رشد سلولهای سرطان در بافتهای سینه مفید باشد.
در آزمایشگاه محققان روی آنزیم روماتاس که نقش کلیدی در تولید استروژن و توسعه رشد سرطان سینه و اثرات دهها ترکیب موجود در انار که با مبارزه با سرطان سینه مرتبط هستند، مطالعه کردند.
به طور کلی محققان اظهار داشتند: با استفاده از آب میوههای قرمز دانهدار به خصوص انار میتوان به مبارزه با رشد سرطان سینه پرداخت.
آب انار سرشار از نوعی ماده آنتی اکسیدان است و همین ماده انار را در صدر میوههای دارای آنتی اکسیدان از قبیل زغال اخته، پرتقال و انگور قرار داده است.
پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیای آمریکا معتقدند، میزان آنتی اکسیدان آب انار که به فنولیک موسوم است، از انواع چای سبز و زیتون سیاه نیز به مراتب بیشتر است. بر اساس پژوهش این محققان آب انار دست کم 20 درصد بیش از دیگر آب میوهها دارای خواص آنتی اکسیدان است.
آب انار برای سلامت قلب
نوشیدن روزانه یک لیوان آب انار میتواند تا بیش از یک سوم، جریان خون به قلب را افزایش دهد.
خواص آنتی اکسیدانی این میوه، از ایجاد کلسترول بد پیشگیری میکند و سرخرگها را تمیز نگه میدارد و احتمال حملات قلبی و سکته مغزی را کاهش میدهد.
نوشیدن آب انار به بیماران کلیوی کمک میکند
آب انار مزایای بسیار زیادی برای بیماران کلیوی به خصوص بیماران در حال دیالیز به همراه دارد.
دکتر فرانک بروسیوس با اشاره به نتایج بررسی متخصصان دانشگاه میشیگان در این باره افزود: آب انار که شامل بالاترین سطوح آنتی اکسیدان پلی فنول است، قادر به کاهش تخریب سلولها به وسیله ایجاد رادیکالهای آزاد میشود. وجود چنین آنتی اکسیدانی در رژیم غذایی بیماران کلیوی میتواند به دلیل ایجاد رادیکالهای آزاد در خون، امکان افزایش گردش خون به وسیله دستگاه دیالیز را فراهم کند.
بر این اساس محققان، 101 بیمار دیالیزی را به طور تصادفی برای مصرف آب انار یا بدون مصرف این نوشیدنی انتخاب و بررسی کردند و نتایج آن نشان داد: آنهایی که هفتهای 3 بار نصف فنجان آب انار مصرف میکردند، نسبت به سایرین دچار کاهش التهابات مولکول و عفونتها در خون خود شدند.
بیماران کلیوی که هر هفته از نوشیدنیهای ترش استفاده میکنند، احتمال عفونت که دومین عامل کشنده بیماران دیالیزی است را کاهش میدهند.
تاکنون هیچ نوشیدنی دیگری که چنین خاصیت از بین برندگی عفونت را داشته باشد، مشاهده نشده است.